De emotiemeter

Bij LOEK@YOU gebruiken we voor sommige kinderen een emotiemeter. Een emotiemeter is een middel om kinderen bewust te maken van escalatie en de-escalatie van emoties. Maar de eerste stap om overprikkeling te voorkomen is: leren herkennen wanneer het hoofd volloopt.

Wij als vakspecialisten helpen kinderen om emoties te herkennen en te benoemen. Vanuit daar kunnen kinderen leren hun emoties op een helpende en gezonde manier te uiten. Als ze emoties herkennen, kunnen ze er even bij stilstaan en bekijken wat ze ermee kunnen doen, nu en voor een volgende keer. We leren kinderen dat, wat ze voelen helemaal oké is. In dit leerproces proberen wij achter het gedrag te kijken. Hiermee bedoelen we dat we zoeken naar wat het kind nodig heeft.

Als wij als vakspecialisten aan kinderen vragen wat ze nodig hebben wanneer ze in een bepaalde emotie zitten, geven ze vaak “Weet ik niet” als antwoord. We beginnen dan met herkennen van de emotie. “Ik zie dat je boos bent, wil je vertellen wat je zo boos heeft gemaakt?” We vragen bevestiging aan het kind of het klopt wat we zien en horen. Vervolgens vragen we wat het kind wil doen om weer rustig te worden. We bieden mogelijkheden aan. Dit kan bijvoorbeeld zijn: naar de snoezelruimte gaan of voetballen. Als het kind gekalmeerd is, gaan we een gesprek aan over wat er is gebeurd wat het kind van streek heeft gemaakt. Daarna bespreken we wat het kind de volgende keer kan doen.

De emotiemeter helpt kinderen emoties die ze voelen, te herkennen en benoemen. Vaak is dit al voldoende om weer tot rust te komen. Er worden samen helpende activiteiten bedacht om het kind (zichzelf) weer te laten kalmeren. Door de emotiemeter steeds in stappen te doorlopen, bouwen kinderen aan zelfkennis, de basis om zelfverzekerd in het leven te staan.

Voorbeeld van een emotiemeter die wij gebruiken:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *