Tienermeiden

Tienermeiden zijn bijzonder.  Meiden in deze leeftijdsfase zijn soms snoeihard. Naar elkaar maar ook naar zichzelf.

Tienermeiden maken een ontwikkeling door in hun emotionele-sociale vaardigheden. Allerlei ‘nieuwe’ emoties doen zich voor in situaties en daar beginnen ze iets van te vinden. Ze vinden het stom dat ze zich ineens begint te schamen voor een antwoord. Ze merkt op dat ze bepaalde opmerkingen van anderen niet leuk vindt of echt niet vindt kunnen. De emoties en situaties zijn niet echt nieuw natuurlijk, maar wel het feit dat zij ze nu begint op te merken. Een innerlijk proces dus.

Meiden, vrouwen, moeders, mensen in het algemeen, we willen er allemaal bij horen. Gehoord en gezien worden. We verzamelen onze eigen groep mensen om ons heen. Op school zoeken meiden gelijkgestemden; mensen met dezelfde interesses, leeftijd.
Hoort jouw tienerdochter bij een groepje? Hoe reageer je als je dochter er niet bij hoort, geen aansluiting vindt? Of als je merkt dat je dochter boos is op zichzelf dat ze er niet bij hoort

Het doet je als moeder pijn als je merkt dat ze streng is voor zichzelf. Dat ze een foto van zichzelf stom vindt omdat ze vindt dat ze er stom op staat. Bang dat andere negatief reageren of haar kinderachtig vinden.
Die strenge innerlijke ik is ook bij ons moeders aanwezig. We bekritiseren onszelf regelmatig. Doe ik dat wel goed? Wat zouden andere er wel niet van vinden? Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Verbeter het zelfbeeld van je dochter en begin bij jezelf.

Wil jij je dochter helpen met het verbeteren van haar zelfvertrouwen en haar zelfbeeld positief ontwikkelen?
Probeer het eerst eens bij jezelf. Ben jij streng voor jezelf? Stop dan met zelfverwijten. Als moeder/ ouder doe je wat je op dit moment kan, met de kennis die je hebt. Je kind is in ontwikkeling. Iedere dag is anders, jij bent iedere dag anders. Probeer milder naar jezelf te zijn en probeer je dochter te leren dat ze milder naar zichzelf mag zijn. De meningen van anderen doen er niet toe. Jullie doen ertoe.

Probeer samen moeder/ dochter dingen te ondernemen:

  • Een verwendag; die kan thuis met maskertjes, samen gezonde snacks maken
  • Samen naar de schoonheidsspecialiste/ nagelstyliste/ kapper voor een behandeling
  • Een filmavondje: thuis met lekkere snacks of samen naar de bios
  • Wat is de hobby/ interesse van je tienerdochter; kijk wat hierin gezamenlijk mogelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *