Als eerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat ‘overbezorgdheid’ betekent. Kenmerkend voor ‘overbezorgdheid’ is dat iemand zich overal druk om maakt, ook om dingen die er eigenlijk niet zijn. Daarnaast maakt iemand zich, als hij of zij ‘overbezorgd’ is, zich zorgen om dingen die buiten zijn of haar macht ligt. Al met al kan je zeggen dat overbezorgdheid veel onnodige energie kost voor iedereen, zélfs voor kinderen en jongeren.
In deze tijd, rondom corona en haar maatregelen, lijken kinderen en jongeren sneller in een negatieve stemming te zitten. Door de maatregelen vallen in één keer veel leuke dingen weg, denk bijvoorbeeld aan school, dagbesteding, opvang en (sport)clubjes en dit kan voor en kind of jongere (te) veel zijn om mee om te gaan.
‘60 procent van de jongeren heeft last van eenzaamheid. Dit percentage is gestegen ten opzichte van oktober 2020 (NJi, 2021).’
Ieder kind/jongere reageert hier anders op, maar sommigen hebben meer aanleg voor het krijgen van een negatieve stemming, negatieve gedachten en dus de eerder genoemde overbezorgdheid. Hoe meer een kind of jongere tijd alleen doorbrengt, zonder enige afleiding, hoe meer deze negativiteit en/of overbezorgdheid de overhand kunnen nemen.
Ik hoor u nu denken: ‘maar op welke manier kunnen we de kinderen en jongeren dan het beste bezighouden?’ Dit kunt u doen door een combinatie te vinden van educatie en vermaak.
Online zijn er veel (gratis) apps te vinden met educatieve programma’s. Kinderen en jongeren zijn daardoor afgeleid en krijgen zin om dingen te doen, oftewel de motivatie wordt aangesproken.
Eerder werd al benoemd dat vermaak ook belangrijk is. Dit zou u kunnen doen door uw kind of jongere in beweging te brengen. Ga lekker naar buiten en ga bijvoorbeeld touwtje springen, wandelen, fietsen of zelfs samen hardlopen. Het is beter daar overdag een uurtje tijd voor vrij te maken en eventueel ’s avonds desnoods wat langer door te werken, dan de hele dag achter het scherm te blijven zitten. Het is niet alleen beter voor de gemoedstoestand van uw kind of jongere, maar zelf beweegt u ook en haalt zelfs even een frisse neus.
Het kan zijn dat je als ouders of verzorger niet de hele dag de tijd en/of zin hebt om je bezig te houden met je kind of jongere, dat is ook helemaal niet nodig, maar las door de dag heen wat momenten om samen iets te doen. Eerder werden er al buitenactiviteiten benoemd, maar er is nog zoveel meer!
Denk bijvoorbeeld heel klein, aan een knuffel. Een knuffel is namelijk echt goed voor een mens:
– Een knuffel zorgt ervoor dat het hormoon oxytocine (het hormoon van plezier en het hormoon wat u verbindt met een ander ) vrijkomt.
– Een knuffel verhoogt het immuunsysteem; je gaat je té goed en gezond voelen en hierdoor krijgen ziektes of infecties geen kans om jou ziek te maken.
– Een knuffel zorgt voor een sterkere relatie.
– Een knuffel vermindert pijn.
– Een knuffel kan eventjes de dagelijkse stress doorbreken (Het Nieuwsblad, 2017).
Maar het belangrijkste is, is dat knuffelen ook gewoon leuk en fijn is.
Naast het knuffelen, zou u ook met uw kind/jongere tijd kunnen doorbrengen door bijvoorbeeld samen gezellig chocomelk te maken en deze op te drinken. Samen tijd doorbrengen met uw kind of jongere heeft vele positieve kanten, zoals:
– Het vergroot het zelfvertrouwen van uw kind; kinderen/jongeren die 1 op 1 activiteiten doen met hun ouders voelen zich gewaardeerd en zullen een positief zelfbeeld ontwikkelen.
– Het versterkt de band met uw kind.
– U leert uw kind echt kennen; kinderen/jongeren hebben hun eigen persoonlijke interesses en behoeftes en in die 1 op 1 momenten krijg jij hier als ouder meer inzicht in.
– Het voorkomt dat uw kind negatieve aandacht gaat vragen bij u; wanneer een kind niet voldoende aandacht krijgt, dan gaat het hierom vragen. Het is niet om u te pesten, maar om u iets duidelijk te maken (MonkeyMoves, 2021).
Wanneer u wat tijd doorheeft gebracht met uw kind/jongere, tussen al het werken door, dan zou u daarna weer aan het werk kunnen en kan het kind zich weer met iets anders bezighouden. Mocht u denken dat het kind zich zou gaan vervelen, dan is dat ook niet erg. Vervelen is namelijk ook goed voor de ontwikkeling van uw kind en/of jongere. Wanneer uw kind of jongere zich verveelt, dan gebruiken de hersenen deze tijd voor het verwerken van de prikkels uit eerder opgedane ervaringen. Daarnaast is verveling goed voor het humeur. Het kind gaat dagdromen, fantaseren of aan leuke dingen denken en hierdoor komt het stofje dopamine (geluksgevoel) vrij. Ook is verveling goed voor de creativiteit van uw kind. Het gaat nadenken over oplossingen om zich een volgende keer niet meer te vervelen en het kind denkt na over wat nu te gaan doen (CJG, 2021).
Het is dus niet erg om uw kind of jongere niet continu te entertainen/te vermaken.
Oh ja, en de schermtijd… Het is geen zonde om uw kind of jongere wat meer televisie te laten kijken en/of te gamen dan gebruikelijk. Eerder aangegeven, er zijn meer activiteiten zonder schermtijd mogelijk.

Hieronder volgen dus ook nog wat andere tips, tricks en activiteiten:
- Een speurtocht maken met de kinderen (in of om het huis) en deze uitvoeren).
- Een boswandeling.
- Samen koken. Geen uitgebreide maaltijd maar simpele gerechtjes (kijk voor inspiratie voor www.leuke recepten.nl).
- Een bezoek aan de bibliotheek (kijk of bel even naar de bibliotheek bij u in de buurt).
- Buitenspeeltuinen en buitenlocaties bij de kinderboerderij zijn open.
- Afspreken met een vriendje of vriendinnetje is toegestaan, uiteraard wel met toestemming van andere ouders/ verzorgers.
- Verder staan op de website Alles over kinderen nog heel veel leuke tips om te doen met kinderen én zijn er op LOEK@BLOG super veel leuke activiteiten voor jong en oud te vinden.
De (t)huisregels wat versoepelen, dat is geen probleem, maar probeer het eten en slapen wel intact te houden.
Met vriendelijke groet,
Mieke Hendrikx en Nikki van Limpt
Vakspecialisten Stichting LOEK@YOU