Olympische spelen

Hallo allemaal,

Deze maand staat het thema “In Beweging centraal” bij LOEK@TALENT. Daarom wilde onze vrijwilligster Veerle een stukje schrijven over De Olympische Spelen. Dit zijn een van de grootste sporttoernooien ter wereld. Sporters van over de hele wereld strijden in verschillende sporten tegen elkaar.

De eerste Olympische Spelen werden gehouden in 776 voor Christus in de stad Olympia in het oude Griekenland. Vandaar dus de naam Olympische Spelen. De Olympische Spelen werden gehouden om Zeus te eren. De oude Grieken geloofden in meerdere goden en Zeus was de koning van alle goden.

Wist je dat er ook Olympische Spelen speciaal voor de jeugd zijn? Daarmee worden jonge sporters van 15 t/m 18 jaar voorbereid op de echte Olympische Spelen. Het is de bedoeling dat jonge mensen daardoor meer gaan bewegen en dat ze door te sporten veel leren. Van het sporten en van elkaar. In 2010 zijn voor het eerst de Jeugd Olympisch Spelen gehouden. Dat was in Singapore. Ongeveer 3600 sporters deden mee.

https://teamnl.org/teamnl-in-de-klas/7-8-thema-1/video-de-olympische-spelen-en-hoe-het-begon

De Spelen duren tegenwoordig 16 dagen. Er doen ongeveer 10.000 sporters mee uit meer dan 200 landen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Elke keer dat de Olympische Spelen gehouden worden, komen er sporten bij, of gaan eraf.

In het begin waren de Olympische Spelen alleen in de zomer. De eerste Winterspelen waren in 1924. Vanaf dat moment werden iedere vier jaar Zomer- en Winterspelen gehouden. Sinds de Winterspelen van 1994 zijn de Winterspelen en Zomerspelen niet meer in hetzelfde jaar, maar wisselen ze elkaar af. Elke twee jaar is het dus een olympisch jaar.

Met al die sporten zijn medailles te winnen. Goud, zilver en brons. Maar dat is niet altijd zo geweest. In het oude Griekenland wonnen de sporters een olijfkrans, een leven lang gratis maaltijden en ze hoefden geen belasting te betalen.

De volgende Olympische Spelen zijn de Zomerspelen van 2021 in Tokyo, Japan. Het is de tweede keer dat de Spelen in Tokyo worden gehouden. In 1964 werden de Spelen daar ook gehouden. Dit keer zijn er 6 nieuwe sporten: honkbal, softbal, karate, klimsport, skateboarden en surfen.

https://teamnl.org/teamnl-in-de-klas/7-8-thema-2/video-de-spelen-van-nu

Na elke Olympische Spelen vindt er nog een groot sportevenement plaats: de Paralympische Spelen. Aan de Paralympische Spelen mogen alleen sporters met een beperking deelnemen.

Net als bij de Olympische Spelen gaat het bij de Paralympische Spelen niet alleen om winnen, maar ook om waarden. Dat zijn dingen die de organisatie van de Spelen belangrijk vindt. Vier waarden staan centraal:

1.  Moed: Sporters durven de strijd aan te gaan! Om aan de Paralympische Spelen mee te doen, heb je lef nodig. Je handicap vergeten en durven te sporten.

2. Vastberadenheid: Tijdens de Paralympische Spelen blijf je proberen. Je zoekt de grens op en ontdekt wat jouw lichaam écht kan. De sporters geven nooit op!

3. Inspiratie: Paralympische atleten schrijven geschiedenis en zijn een voorbeeld voor veel anderen. Dankzij de sporters zien anderen met een beperking wat allemaal mogelijk is! De atleten inspireren zo andere mensen.

4. Gelijkheid: Sport brengt mensen bij elkaar. Ook al komen mensen ergens anders vandaan of hebben ze een beperking. We zijn allemaal gelijk en zo behandelen we elkaar ook.

Tokyo 2021

We hebben er een jaar langer op moeten wachten dan gepland, maar 23 juli is het zover. In Tokio wordt dan de openingsceremonie gehouden van de 32ste editie van de Olympische Spelen. Van 24 augustus tot en met 5 september zijn de paralympiërs aan de beurt, ook in Tokyo. De sporters van TeamNL zullen op beide evenementen voor het oog van de wereld hun uiterste best doen om het beste uit zichzelf te halen. Met team LOEK@YOU staan we achter de Nederlandse sporters en hopen dat ze veel medailles gaan winnen. Ga jij ook kijken??

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *