Mieren

Mierenkolonie

In Nederland komen verschillende soorten mieren voor. Iets meer dan 70 soorten. De bekendste mieren zijn de zwarte wegmier en verschillende rode bosmieren. De wegmier is de meest voorkomende soort, deze kom je tegen tussen de tegels in je tuin.

Mieren zijn erg bijzonder, omdat het kolonievormende, sociale insecten zijn. Ze komen vrijwel overal op de wereld voor. De meeste miersoorten bouwen nesten op de grond, in bomen, tussen rotsspleten of met behulp van bladeren. Een mierenkolonie bestaat uit één of een paar koningin(en), werksters (vrouwtjes) en soms mannetjes of jonge koninginnen.

Mieren communiceren op minstens twee manieren:

  1. Door middel van geurstoffen genaamd feromonen.
  2. Door middel van geluid.

Mieren leggen geursporen aan wanneer ze de omgeving verkennen. Wanneer ze niks vinden, zullen ze het nest weer terugvinden door hun eigen geurspoor te volgen.

Parasolmieren zijn bijzondere mierensoorten. Zij vallen op door bladeren af te snijden en deze in lange colonnes naar het nest te vervoeren. Er zijn in totaal 47 mierensoorten die bladeren dragen.

Klik op bovenstaande link en zie hoe een mierenkolonie functioneert.

Mierenweetjes:

  • Mieren zijn bijzonder sterk. Ze kunnen 10 tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen.
  • Mieren hebben geen longen. Zij ademen zuurstof in via syphonen, een serie openingen aan de zijkant van hun lichaam.
  • Mieren hebben geen oren. Dat betekend niet dat ze niet kunnen horen.
  • Mieren hebben twee magen. Een voor het voedsel dat ze zelf eten, de ander is om voedsel te bewaren dat wordt gedeeld met andere mieren.
  • Mieren kunnen zwemmen. Ze kunnen vrij lang in water overleven door hun eigen manier van watertrappelen en ze kunnen ook langdurig blijven drijven.
  • Mieren zijn net zo oud als dinosaurussen. De eerste mieren kwamen zo’n 130 miljoen jaar geleden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *