Zon en de maan

Hoi allemaal,

We zij deze maand bezig met alles wat te maken heeft met de ruimte en tijd. Veerle en Femke hebben voor jullie leerzame informatie verzameld over de zon en de maan om samen met elkaar eens door te lezen. Er zit ook een werkblad bij die je samen kunt maken.

Een hemellichaam, dat rond een planeet draait wordt een maan genoemd. Onze maan draait ongeveer elke 29 dagen 1 keer rond de aarde. De gemiddelde afstand tussen de maan en de aarde is 384.400 km.

De gemiddelde afstand tussen de zon en de aarde is 149.600.000 km.

Eb en vloed (laag- en hoogwater aan zee) zijn een gevolg van de getijdenwerking van de maan. In het filmpje wordt uitgelegd hoe de maan en de draaiing van de aarde voor eb en vloed zorgen: https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-eb-en-vloed/#q=

Getijdenwerking: een wisseling van de waterstand die op de aarde optreedt als gevolg van de zwaartekracht van de maan en die van de zon.

Opdracht

Ga op ontdekkingstocht door ons zonnestelsel, langs de zon en de planeten. Start de interactieve schoolplaat om er alles over te ontdekken! Klik op ‘Tours’ linksboven om de audiotour te starten of zoom in en ontdek alles over de planeten, de sterren en de zon.

https://www.ntr.nl/html/micrio/schooltv/planeten/

Werkblad Zonnecollector

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *