Lentekriebels in de winter

Over seksualiteit bij jonge kinderen, hoe maak je dit bespreekbaar?

Andrea Piacquadio

Lente kriebels. Je hebt er misschien al als ouder wel eens van gehoord. Het onderwerp seksualiteit. Hoe maak je dit bespreekbaar met een jong kind? En is dit eigenlijk wel nodig zou je je kunnen afvragen als ouder? Ja dit is wel degelijk belangrijk! Kinderen maken vanaf de geboorte een seksuele ontwikkeling door en hebben al veel vragen over het thema. Zo valt het peuters bijvoorbeeld op een gegeven moment op dat jongens en meisjes qua uiterlijke kenmerken verschillen. Je kunt de seksuele ontwikkeling zien als een ‘ontdekkingstocht’, waarin kinderen hun eigen lichaam en dat van anderen verkennen, sekseverschillen ontdekken en experimenteren met seksuele gevoelens.

Praten met kinderen over seksualiteit ook wel lente kriebels genoemd is niet altijd even makkelijk. Toch is het verstandig om dit juist te doen wanneer je kind nog jong is. Voor een jong kind is seksualiteit nog niet beladen en erover praten net zo ‘gewoon’ als praten over de dierentuin of over jullie auto.

Door het thema seksualiteit bespreekbaar te maken ontwikkelen kinderen zich tot mensen die respect hebben voor zichzelf en anderen. Ze zijn zich bewust van hun eigen en andermans gevoelens, wensen en opvattingen. En maken verantwoorde keuzes maken op het gebied van relaties en seksualiteit. Zo:

-durven ze eerder vragen te stellen over seksualiteit.

-ontwikkelen ze normen en waarden op dit thema.

-worden ze weerbaarder en spreken elkaar aan op ongewenst gedrag.

-leren ze respectvol met elkaar om te gaan.

Maar hoe maak je dit onderwerp nou eigenlijk bespreekbaar met kind?

Als kinderen vragen stellen over dit onderwerp hebben zij recht op antwoord.  Ook als dit niet altijd even makkelijk om te geven als ouder. Overigens ook als je kind geen vragen stelt, moet hij informatie krijgen over seksualiteit en lichamelijkheid. Kinderen moeten immers leren hiermee om te gaan. Het is dan ook heel belangrijk om eens stil te staan bij hun vragen: welke informatie geef je kinderen op welke leeftijd en hoe?

Met peuters kun je praten over hun lichaam en de bijbehorende gevoelens. Hierbij hoort bijvoorbeeld ook het bespreken van dingen die in het openbaar kunnen en privé zijn. Dit geldt bijvoorbeeld als je liever hebt dat je kind in zijn kamer zichzelf aanraakt en niet in de huiskamer op de bank. Ook is praten over dat kinderen de baas zijn over hun eigen lijf erg belangrijk. Dit kan je op deze leeftijd ook goed bespreekbaar maken.

Leer je kind dat het een grens mag stellen. Veel kinderen willen op deze leeftijd soms opeens geen zoen geven aan oma of opa. Respecteer dit en geef de boodschap mee dat je kind recht heeft op die grens. Stel eens voor dat je kind wel een hand geeft in plaats daarvan. Geef daarnaast eerst informatie over hoe de baby uit de buik komt en dan pas over hoe het erin komt. Praat ook eens over gevoelens, bijvoorbeeld over elkaar lief vinden of verschillen tussen mensen hierin.  Hierdoor leert je kind dat praten over seksualiteit niet iets raars is, maar wel belangrijk.

**Natuurlijk is elk kind uniek en verschillend. Blijf dus altijd goed kijken of je eigen kind hier klaar voor is. Je kan altijd het gesprek aan gaan wanneer je kind hier vragen over stelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *