Pepernoten bakken

Afgelopen week hebben we met de educatiemaatjes van Stichting LOEK@YOU pepernoten gebakken. Ze waren echt om te smullen, al zeg ik het zelf.

Ben jij nu zelf ook een echte bakfanaat en heb je zin om je richting Sinterklaas helemaal vol te eten met pepernoten (niet te veel natuurlijk, anders krijg je misschien een beetje buikpijn;)? Volg dan dit verrukkelijke recept.

Het klaarmaken duurt 30 minuten tot een uur. Daarna moeten de pepernoten nog 25 minuten in de oven.

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 100 gram koude boter
  • 90 ml melk
  • Bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voordat je begint alvast op 170 graden. Zo kan je de pepernoten gelijk in de oven doen als je klaar bent met de bereiding.
  2. Roer het bakmeel, de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar in een kom. De hoeveelheden die je moet gebruiken kan je vinden bij het kopje ingrediënten.
  3. Voeg de koude boter en de melk toe en kneed tot een stevige bal. De hoeveelheden die je moet gebruiken kan je weer vinden bij het kopje ingrediënten. Let op: Kneed niet te lang, want het deeg mag niet te warm worden!
  4. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
  5. Draai balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Opmerking: Je hoeft de balletjes niet plat te drukken, want dat gaat vanzelf in de oven.
  6. Zet de pepernoten ongeveer 25 minuten in de oven. Opmerking: Als de pepernoten uit de oven komen, zullen ze nog wat zacht aanvoelen. Als ze eenmaal afgekoeld zijn, worden ze knapperig.

Nog wat extra tips van de ervaren pepernotenbakker;)

  • Maak de balletjes niet te groot, want ze rijzen nog in de oven.
  • Leg de balletjes in schuine rijen op de bakplaat, zodat de warmte van de oven overal goed bij kan.
  • Houd minimaal 2 cm ruimte tussen de balletjes, zodat de pepernoten niet aan elkaar vast gaan plakken.
  • Mocht je niet alle pepernoten in één keer in de oven kunnen leggen, zet het deeg dan in de koelkast voordat je aan de tweede ronde pepernoten rollen begint. Anders wordt het deeg namelijk te warm, waardoor je niet meer goed pepernoten kan rollen.

Ik wens jullie heel veel bakplezier en alvast een heel fijn Sinterklaasfeest.

Jullie zijn toch wel braaf geweest, hè;)?

Liefs,

Tessa van team LOEK@infolerenopeigenkracht-nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *