Alles digitaal

Tegenwoordig is alles digitaal. Je ziet dat er steeds minder contact is tussen mensen onderling en veel gesprekken online gevoerd worden. Je zult het zelf als ouder ook wel gemerkt hebben. Zeker nu tijdens de Corona crisis. Niet alleen jij moet voor je werk het internet op, maar ook je kinderen gebruiken er steeds meer gebruik van.

Je ziet dat je kind steeds meer contact heeft online. Hij sluit vriendschappen, voert gesprekken en zit soms dagen naar zijn beeldscherm te kijken. Als ouder heb je soms geen zicht op wat er besproken word. Hierdoor kan je allerlei vragen krijgen als ouder. Hoe kan je het nou het beste aanpakken als je kind gebruik maakt van het internet?

Het internet is een grote wereld, waar vele mensen gebruik van maken. Kinderen hebben hierin begeleiding nodig. Maak met je kind duidelijke afspraken over wat wel en niet kan op het internet. Met name met pubers is dit aan de orde. Pubers zijn namelijk hun eigen identiteit en seksualiteit aan het ontdekken. Dit is een normale ontwikkeling, maar kan de nodige gevaren met zich mee brengen.

Pubers kunnen foto’s, video’s, etc. met elkaar delen online. Dit kan ook leiden tot sexting. Pubers vergeten hierbij vaak dat beelden delen ook kan leiden tot dat anderen jouw beelden delen. De foto of het filmpje kan, eenmaal verstuurd, een volledig eigen leven gaan leiden. Wat dan in eerste instantie zo onschuldig leek, krijgt ineens een ander karakter. Daarnaast is het verboden om seksuele getinte foto’s en videobeelden te verspreiden van anderen onder de 18 jaar. Ook wanneer een minderjarig kind dit doet. Het is daarom belangrijk om pubers hier bewust van te maken. Ga hierover het gesprek aan. Bespreek de mogelijke consequenties voor die het kan hebben. Daarnaast is het belangrijk om vooral niet bevooroordeeld te zijn. Benader je puber positief en met respect, ook als het gaat om seksualiteit. Er is niks mis met het feit dat hij/zij zichzelf aan het ontdekken is, maar wel graag op een verantwoorde manier. Het is immers niet de bedoeling dat je kind zichzelf mentaal of fysiek beschadigd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *