Zaadjes zaadjes en zaadjes

Tijdens de eerste corona golf hebben we een aantal challenges uitgezet op dit blog. Eén daarvan was: “zaadjes, zaadjes en zaadjes.” Het ging om een challenge: “wie zaait de grootste courgette en zonnebloem.”

In dit blog maken we de winnaar bekent van de grootste courgette. Jawel, het is Saskia Ursinus. Saskia je hebt een leuke cadeaukaart gewonnen. Hij ligt klaar voor je bij Stichting LOEK@YOU.

Saskia heeft nog een leuk stukje voor jullie geschreven. Veel leesplezier en smulplezier!

Als je wel eens een courgetteplant in je tuin hebt gehad dan weet je het…….. de oogst kan gigantisch zijn.

Wat doe je dan allemaal met die heerlijke verse groente? De buren hebben inmiddels genoeg, je familie kan geen courgette meer zien, de diepvries zit vol met courgettesoep en ook het bejaardenhuis op de hoek heeft je subtiel aan gegeven dat de bewoners en het personeel echt van je soep hebben genoten maar inmiddels toe zijn aan een andere smaak.

1 of 2 exemplaren kun je nog leuk uit laten groeien tot reuzen, welke in het najaar samen met de kalebassen en pompoenen (is dezelfde familie overigens) leuk en decoratief in de tuin of voor het raam gezet kunnen worden. Maar dan??? 

Wist je dat courgette ook prima zoet-zuur is in te maken. Dat is helemaal niet zo moeilijk en dan heb je de hele winter een heerlijk bijgerecht beschikbaar wat onder andere heerlijk smaakt bij oosterse gerechten. Eens iets anders dan de Atjar Tjampoer uit de winkel.

Hoe je dat doet? simpel, onderstaand recept is heel geschikt en echt niet moeilijk. Je kunt de ingemaakte courgettes op deze manier ongeveer een jaar bewaren. Precies op tijd voor de volgende oogst.

Gourgettes in zoet-zuur:

Ingredienten:
2 kilo courgettes
50 gram zout
500 cc witte azijn
350 gram suiker
2 uien in ringen
2 teentjes knoflook in plakjes
1 theelepel Koenjit
2 theelepels inmaakkruiden
2 rode paprika’s in reepjes (zonder zaadlijsten)

De courgettes wassen, in de lengte halveren en eventueel zaadlijsten eruit snijden. Vervolgens snijd je de helften in repen of blokjes. Nu mengen met 50 gram zout en in een kom 2 uur lang laten staan. Daarna goed met koud water afspoelen tot al het zout weg is en laten uitlekken.

Doe in een pan de azijn, suiker, uienringen, paprikareepjes, knoflookplakjes, koenjit en inmaakkruiden(zonder laurier). Doe de courgettes erbij, breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken.

Doe dan het hete mengsel in, met kokend water, gesteriliseerde potten, sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen.

Dat wordt een heel jaar genieten van je eigen oogst.

Dankjewel Saskia voor dit leuke berichtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *