Kleurenblindheid

Niet iedereen praat gemakkelijk over zijn of haar gevoelens en zeker niet over iets waar het merendeel van de mensen in Nederland niet mee te maken heeft gehad. Hoe vaak is het voorgekomen dat jij je in een situatie bevond die zwaar onprettig was. Of dat mensen je anders aankeken, omdat jij er anders uitziet. En dat dit je misschien wel erg verdrietig maakte.

Tegenwoordig is er in de media de : Black lives matter beweging te zien. Dit is een groep mensen die in opstand is gekomen na de moord op een gekleurd persoon. Dit gaat over het onderwerp discriminatie. Discriminatie is een onderwerp wat de laatste tijd in Nederland veel aan de orde komt. Zo heb je de pieten discussie, maar ook mensen die dagelijks benadeeld worden door hun afkomst, sekse, seksuele geaardheid, etc. Iets wat in een multiculturele samenleving zoals Nederland een belangrijk onderwerp is om aandacht aan te besteden.

Discriminatie heeft te maken met kleurenblindheid. Kleurenblindheid is de overtuiging dat we geen kleur of ras zien, dat we mensen zien en dat we allemaal hetzelfde zijn. Hierbij vergeet je dan te benoemen, dat de ander anders is en erken je hem/haar dus niet. Kinderen groeien tegenwoordig op in een multiculturele samenleving. Kinderen zien net als volwassenen dat het ene kind anders is dan het andere. De één heeft bijvoorbeeld blond haar en blauwe ogen en de ander rood haar en sproetjes. Kinderen herkennen deze verschillen al vanaf een jonge leeftijd.

Nu vraag je je misschien af of het erg is wanneer je deze verschillen niet benoemd? Ja dat is het wel degelijk. Hierdoor erken je niet dat de ander anders is en zie je diegene dus niet echt voor wie hij is. Het is dus belangrijk om deze verschillen te benoemen en hier het gesprek over aan te gaan met je kind, wanneer deze er vragen over stelt. Probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Bijvoorbeeld wanneer je kind vraagt: ‘’ Papa, waarom heeft zij bruin haar en ik blond’’. Leg dan bijvoorbeeld uit dat door verschillende ouders er ook verschillende kinderen worden gemaakt. Die er allemaal anders uit zien. Hiermee creëer je begrip voor de ander en verminder je eventuele vooroordelen.

Tevens kan het bespreken van verschillen, je kind zijn/haar zelfbeeld bevorderen doordat dat hij/zij leert accepteren dat hij/zij goed is, zoals hij/zij is. En dat anderen om hem/haar heen ook goed zijn zoals zij zijn. Daarnaast geef je als ouder door dit onderwerp bespreekbaar te maken je kind handvaten om beter om te kunnen gaan met de wereld om zich heen.


Sharon McCutcheon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *