Vrijheid

Simon Clayton

Niet iedereen praat gemakkelijk over zijn of haar gevoelens en zeker niet over iets waar het merendeel van de mensen in Nederland niet mee te maken heeft gehad. Hoe vaak hoor je niet op de tv van die onwaarschijnlijke berichten. Je denkt bij jezelf, dat overkomt mij toch niet? Een paar maanden geleden had waarschijnlijk niemand bedacht dat hun kind voor enkele maanden thuis kwam te zitten. Toch gebeurde het, ineens, plotsklaps waren er duizenden thuiszitters door de pandemie.

Van de één op de andere dag konden ouders niet meer naar hun werk en werkten ze thuis, met kinderen aan hun zij. Mensen werden “een stukje” beroofd van hun vrijheid. Mensen konden en kunnen nog steeds niet meer zomaar doen wat ze willen.

En dit kost kruim, soms heel veel kruim. We zijn namelijk anders gewend en dat willen we niet kwijt. Overal in het land hoor je “zorgen”. Zeker over de gezinnen die niet veel van zich laten horen. Men is bang voor meer huiselijk geweld. Ik hoor de emoties! De beperkte vrijheid begint mensen op te breken. Dit kan toch niet doorgaan zo, vraagt menig mens zich af.

Ik bekijk alles eens van een afstandje. Ik bedenk me, bij jullie komt alles weer goed. Misschien met wat aanpassing, maar het komt weer goed.

Ik ken een groep mensen, ouders, die geconfronteerd worden, met het feit dat hun kind thuis kwam te zitten en sommigen zitten al jaren thuis. Sommigen weten niet eens meer wat vrijheid is. Ze vechten om hulp, leverden hun leven in voor het welzijn van hun kind. Het kon en kan niet anders, het gebeurde gewoon, net als bij de pandemie. Hun kind kwam plotsklaps thuis te zitten. Alleen dan niet tijdelijk maar voor heel lang.

Ik ken ook een groep waarbij het kind het heel erg zwaar had of heeft op school. Het lukt gewoonweg niet meer om op school te zijn. Het welzijn van het kind is beschadigd, het kind voelt zich niet meer gelukkig waardoor vrijheid er niet meer is.

Wat als je dit meemaakt als kind, als ouder? Wat moet je dan doen? Jullie kunnen je misschien voorstellen dat dit ouders machteloos maakt.

Stichting LOEK@YOU organiseert iedere maand een ouderkamer (zie * voor uitleg van de ouderkamer) Deze keer stond een presentatie van de Luisterlijn op de planning. Helaas kan er door Corona geen fysieke ouderkamer zijn en gaat de presentatie niet door. Toch willen we aandacht geven aan wat informatie over de Luisterlijn. Veel ouders van kinderen die thuiszitten voelen zich beperkt in hun vrijheid, eenzaam en verdrietig. De thuiszittersproblematiek is nog een vrij  onbekend en soms onzichtbaar probleem. We hopen dat het in deze tijd meer zichtbaar wordt wat de effecten zijn van deze problematiek en wat de impact is voor kind, ouders en gezinnen.

Maar stel dat je toch gebeurt. Je kind komt thuis te zitten! Soms kan het dan helpen om hier met anderen over te praten. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Of je zoekt juist naar iemand die jou niet persoonlijk kent. Wellicht kan dan de Luissterlijn dan voor jou een luisterend oor bieden.

De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Voor meer informatie kan je hier klikken. Ook op de flyer kan je meer informatie vinden.

Vergeet nooit, je hoeft het niet alleen te doen want ondanks dat er vandaag geen ouderkamer is, wil ook Stichting LOEK@YOU er voor jou zijn. Ook op 5 mei is er tussen 09.30-11.30 uur iemand van Stichting LOEK@YOU bereikbaar op telefoonnummer: 040-3046797.

We hopen jullie snel weer fysiek bij de ouderkamer te zien. We wensen jullie een goede gezondheid toe. En tot snel.

Groeten van de werkgroep van LOEK@US

*De ouderkamer is een initiatief waar ouders terecht kunnen die te maken hebben met thuiszittersproblematiek of het kind vindt het heel erg moeilijk op school. De ouderkamer is een laagdrempelig initiatief van Stichting LOEK@YOU, wat geleid wordt door vrijwilligers. Soms ook door professionele vrijwilligers. De koffie en thee staat altijd klaar. Er zijn gelijkgestemden om mee te praten. Er worden interessante onderwerpen aangekaart. Er is ruimte voor een lach en een traan en veel gezelligheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *