Tour geneeskunde met Marnix

Hallo allemaal,

Marnix, is onze vrijwilliger bij LOEK@YOU. Hij heeft voor jullie een blog geschreven. Dit is een erg leerzame blog want je leert vanalles over geneeskunde. Geneeskunde is een opleiding die je opleidt tot dokter. Dit sluit aan met het thema biologie van de educatiemaatjes.
Succes met lezen en tot de volgende keer!

Groetjes team LOEK@YOU

Hey, ik ben Marnix en misschien ken je me nog van LOEK@TALENT waar ik heb meegeholpen bij Around the World. Of je kan me kennen van LOEK@SUMMER en LOEK@WINTER. En als je me nog niet kent, dit ben ik hier op de foto. Ik ben nu 19 jaar en ik studeer nu in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit. Zoals je aan de titel misschien al wel kan zien, studeer ik Geneeskunde en in deze blog ga ik hier iets meer over vertellen!

Hier op de foto is het Erasmus MC te zien. Dit is de plek waar ik studeer. Het Erasmus MC is een héél groot ziekenhuis, waar je makkelijk kan verdwalen. Je hebt van alles in dit grote ziekenhuis, zoals een daktuin, een kapper en je hebt zelfs mensen die in golfkarretjes rondrijden om iedereen die niet goed meer kan lopen naar hun bestemming te brengen. Gelukkig hoef ik niet overal in dit enorme ziekenhuis te zijn.

Erasmus MC

Ik moet meestal hier zijn, zoals op de foto te zien is. Daar worden mijn lessen gegeven. Mijn lessen duren 45 minuten en ik heb er meestal 4 op een dag. Daarnaast moet ik ook veel aan zelfstudie doen. De lessen die ik krijg verschillen heel erg. Als je Geneeskunde studeert, dan kan je later dokter worden.

Klaslokaal van Marnix


Wat voor een dokter?

Alle verschillende dokters die je maar kan bedenken.
Zoals een dokter voor je hart en longen, hersenen, huid, botten of al je ingewanden (nier, blaas, darmen, galblaas)

Je vraagt je misschien af, maar wat leer je nou allemaal?

Nou om te beginnen leer ik eigenlijk alles over het menselijk lichaam. Wat je bijvoorbeeld moet doen, als je een gebroken arm hebt of wat je moet doen als je heel lang verkouden bent of welk medicijn helpt tegen een allergische reactie. Eén van de onderdelen die belangrijk is bij Geneeskunde studeren is de anatomie.

Anatomie is om het simpel te zeggen, het benoemen van alle onderdelen van het menselijk lichaam. Ieder lichaam is natuurlijk anders. Niet iedereen is bijvoorbeeld even lang of even snel, maar van binnen ziet het er bij iedereen bijna hetzelfde uit. En alles in het menselijk lichaam heeft een naam gekregen. Kijk maar naar het plaatje links. Zie je hoeveel van die kleine lijntjes er zijn, daar staat allemaal een naam bij en die moet ik allemaal kennen. Het is super veel om te kennen, maar het is super interessant en het helpt je beter te begrijpen hoe het menselijk lichaam werkt. Dus je wordt er ook een betere dokter van!

Misschien dat je zelf al wel eens bij de huisarts bent geweest of een andere dokter. De dokter heeft dan een gesprek met je om te kijken wat er aan de hand is. Dit leer ik ook. Zo’n gesprek die de dokter voert heet een anamnesegesprek. In dit gesprek probeert de dokter te achterhalen wat er aan de hand kan zijn en hoe de dokter je hier het beste mee kan helpen. Ik oefen deze anamnese gesprekken met mijn klasgenoten en soms komt er zelfs een acteur, die zich voordoet als een patiënt. Hierdoor lijkt het nog echter en kunnen wij als leerlingen beter worden in het anamnesegesprek.

Ook leer ik hoe ik moet reageren in een noodsituatie. Als er bijvoorbeeld iemand opeens op straat neervalt en niet meer ademhaalt. Dan moet ik als dokter weten wat ik moet doen en natuurlijk snel handelen. Dit kan door reanimatie. Dit oefenen we in de les op een pop, zodat we het later in het echt kunnen toepassen, als het nodig is.

Zo, dit was even een kijkje in de studie Geneeskunde! Ik hoop dat je het leuk vond.

Groetjes Marnix
Vrijwilliger van Stichting LOEK@YOU

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *