Corona, hoe bespreek ik dit onderwerp met mijn kinderen?

Het is een rare tijd. Wie had een aantal weken geleden kunnen bedenken, dat we er nu zo voor zouden staan. Hoe beperkt zijn we ineens om het Corona virus te bestrijden? Ik kan me voorstellen dat je als ouder soms best weleens machteloos bent.

Ineens zijn de kinderen alle dagen thuis en gaan niet meer naar school. Dit is natuurlijk niet de normale gang van zaken want de meeste kinderen zitten alleen thuis als ze ziek zijn of als ze vakantie hebben.

Nu niet!

Het is vermoeiend.

Plotsklaps werden ouders/opvoeders geconfronteerd met onzekere tijden. Het is voor iedereen moeilijk te bevatten wat er gebeurt.

Voor kinderen en zeker voor kinderen met een beperking is het nog moeilijker te snappen wat er gebeurd. Week per week worden de zaken bekeken, telkens zijn er weer veranderingen. Alles gaat anders dan we gewend zijn. Ook voor de tieners/ jongeren veranderd er veel. Zeker in deze leeftijdsfase zijn “vrienden” belangrijk.

Hoe gaan we als ouders/opvoeders met dit alles om?

Hoewel het lastig is een advies te geven omdat ieder kind anders is en ieder kind en iedere ouder andere behoeften hebben, hebben we een aantal informatieve websites en hulpmiddelen gevonden waar je als ouder/opvoeder tips uit kunt halen.

We hopen dat iedereen er de dingen uit kan halen die passend is voor de situatie binnen jou gezin.

Wat we willen adviseren is: “zorg dat alle randvoorwaarden goed zijn voor de start van een gesprek.”

 • Zorg dat je tijd hebt voor een gesprek.
 • Toon betrokkenheid en belangstelling.
 • Respecteer de gevoelens van je kind. Je mag boos, bang of verdrietig zijn.
 • Zorg dat je zelf voldoende informatie hebt over het Coronavirus voordat je het gesprek aan gaat. Op de website van de gemeente Veldhoven wordt een heldere uitleg gegeven met behulp van behulp Steffie . Een leestip is een handig document wat het kennis centrum KJP beschikbaar gesteld heeft. Het document gaat over hoe je met kinderen praat over het Corona virus.
 • Een kijktip is het filmpje van Raf en Ann. Zij geven tips over hoe je met kinderen over corona kan praten, met tips hoe om te gaan met vragen van kinderen.

Kinderen met een beperking

Voor kinderen met een beperking is het extra moeilijk om te begrijpen wat er momenteel gebeurd in de wereld. De koraal groep heeft een informatief boekje ontwikkeld wat geschikt is voor kinderen met een beperking maar eigenlijk is het interessant voor alle kinderen. Het boekje beschrijft in begrijpelijke taal met ondersteuning van picto’s wat het Corona virus is en doet. Ook geeft het tips die kinderen kunnen doen. Het boekje wordt ook uitgelegd middels een video. Ook in de video wordt eenvoudige taal gebruikt wat het daardoor erg geschikt maakt voor mensen die laaggeletterd zijn.

Autisme

Kinderen, jongeren maar ook volwassenen met autisme houden meestal van duidelijkheid. Iets wat niet altijd makkelijk is in deze onzekere tijd. Peter Vermeulen geeft een 20tal tips op zijn blog waardoor men beter om kan gaan met het Corona virus. Soms komt angst om de hoek kijken. Onderstaande filmpjes van Geef me de 5 geven heldere uitleg aan kinderen.

Het eerste filmpje gaat over fase 1 van de corona crisis en gaat over angst relativeren.

Het tweede filmpje gaat over fase 2 van de corona crisis. Het filmpje is achterhaald maar het komt wel terug in het filmpje 3 in fase 3. Dus toch handig om te bekijken.

Het derde filmpje gaat over fase 3. Kinderen zitten thuis van school. Het filmpje is wederom achterhaald maar is handig om te bekijken.

Het vierde en meest recente filmpje gaat over fase 4. De aftelkalender waarover gesproken wordt is gratis te downloaden op de pagina van Geef me de 5.

Als je een gesprek aan gaat of voorlichting wilt geven aan je kind, dan kun je gebruik maken van informatieve websites voor kinderen of jongeren en hulpmiddelen zoals verhalen en informatieve filmpjes over het coronavirus. Voor alle leeftijdsgroepen is er al veel informatie op internet te vinden en zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar gesteld. Wellicht kan je door de hoeveelheid aan informatie “door de bomen het bos al niet meer zien.” Daarom helpen we jullie een handje en hebben wij er een aantal op een rijtje gezet. Je kan zelf bekijken wat het meest passend is voor jouw kind en jouw gezin. Natuurlijk kunnen professionals hier ook gebruik van maken.

Voor kinderen onder de 12 jaar

 • Nijntje en het coronavirus. Het is een boekje voor kleine kinderen. Het boekje vertelt wat er gebeurde toen het coronavirus in het land kwam. Het gaat over emoties en over een goede afloop van het corona proces.
 • Een leuk filmpje is het filmpje van Monique Smit en haar kind. In het filmpje legt ze uit waarom handen wassen nodig is. Monique Smit legt middels een proefje uit wat er gebeurt met bacteriën als je netjes je handen wast.
 • Hallo ik ben Corona is een informatief boekje voor kinderen onder de 12 jaar. Ook kan het een handig hulpmiddel zijn bij het praten over gevoelens.
 • Dit is mijnheer Corona is een boekje wat uitleg over het corona virus geeft en vertelt hoe het virus niet je lichaam binnen komt. Het is een verhaaltje geschikt voor kinderen onder de 12 jaar
 • Het verhaal van Noor en het coronavirus vertelt wat een virus is en wat we ertegen doen in Nederland. Het geeft woorden aan gevoelens van onzekerheid en het helpt kinderen om te zien dat er nog steeds leuke dingen zijn, ook nu we veel binnen moeten blijven.
 • De corona’s op gezinsvakantie is een filmpje ingesproken door Eline Claes. Het filmpje geeft voorlichting over het coronavirus
 • Wat doet het Coronavirus in ons lichaam is een informatief filmpje over het coronavirus. Het is geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Het filmpje is van NPO ZAPP. Matthijs en Sosha zoeken uit hoe een virus werkt, hoe je weer beter wordt en zoeken uit wat een coronavirus anders maakt dan een normaal griepvirus.
 • Hoe gevaarlijk zijn virussen (zoals corona) nou echt. Dit filmpje is gemaakt door het jeugdjournaal. Verschillende landen hebben strenge maatregelen genomen. Bij zulke nieuwsberichten moet Benjamin soms denken aan enge films of games waarin iedereen doodgaat. Maar zou dat echt kunnen gebeuren?
 • Uitleg over het coronavirus. Wat het RIVM doet in normale mensentaal! Werken die maatregelingen? Wat is incubatietijd?

Voor tieners/jongeren

 • Wat doet Corona met je? Een filmpje met uitleg over Corona. Er wordt duidelijk besproken wat de gevaren zijn voor jezelf en de ander.
 • Omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Vraag en antwoord voor jongeren en jongvolwassenen.
 • De wereld en de race tegen het corona virus. Het filmpje geeft uitleg over het coronavirus. Er wordt uitgelegd hoe gevaarlijk het is én hoe de Wereldgezondheidsorganisatie al speciale scenario’s had klaarliggen voor een ziekte die nog niet bestaat: Disease X.
 • Coronavirus: zo vies is handen schudden. Rutte en het RIVM zeiden het al: beter even geen handen schudden in tijden van het coronavirus. In dit filmpje wordt uitgelegd waarom, maar ook wat de schonere alternatieven zijn.
 • Handen wassen. Het filmpje van RTL nieuws legt precies uit waarom zeep belangrijk is bij het handen wassen. Zo sloopt zeep het coronavirus van je handen

Leeftijd onbekend

We hopen dat je iets aan de tips hebt. Mochten er vragen zijn dan kan je mailen naar Info@loekatblog.nl

Team LOEK@YOU

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *